lunes, 30 de noviembre de 2015

Ciències socials T5


1. Cerca informació sobre la industrialització  i la societat en l'Espanya del segle XIX. Penges al teu blog un text que parli sobre aquest tema i en fas un resum.
El segle XIX va ser per a molts països d’Europa una etapa de canvis profunds en la seva estructura econòmica. Es va fer el pas de societats agràries a societats industrials, amb tota una sèrie de canvis paral·lels de caire institucional, econòmic, social i cultural. A Catalunya, aquest canvi es quedaria a mig camí perquè, malgrat el desenvolupament d’un nucli industrial, aquest era de dimensions reduïdes i sobretot limitat al sector tèxtil, sense fer el salt qualitatiu cap a una industrialització complexa.
La revolució liberal i el procés industrialitzador que va viure Espanya en el segle XIX van transformar profundament la societat ja que els estaments característics d’una societat de l’Antic Règim van deixar pas a l’articulació d’una societat de classes pròpia d’una societat capitalista. Tanmateix, la societat espanyola del vuit-cents presentaria uns trets diferencials força diferents segons el territori al qual ens referim.
En el conjunt d’Espanya, la preeminència del sector agrícola i el baix desenvolupament industrial van fer que la classe burgesa fos relativament feble, mentre que la noblesa conservava molta més influència que en altres països de l’Europa Occidental. A causa d’aquest fet, la societat espanyola va evolucionar molt més lentament que d’altres societats del seu entorn perquè la pervivència de la mentalitat i els costums aristocràtics van dificultar l’arrelament de les formes de vida burgeses, mentre que l’Església va continuar exercint una gran influència social.

El Petit Príncep

Aquí teniu un fragment del llibre El petit príncep. Esper que vos agradi i vos faci meditar. Reflexionar sobre el que és realment important en aquesta vida i adonar-nos de si ho tenim oblidat. Després el podeu incorporar al vostre blog amb un comentari personal com a introducció. Aquest llibre no vos el podeu perdre! També cerca informació sobre el seu autor i sobre el llibre mateix.


El Petit Príncep i la Guineu.

“Hola, bon dia -digué la guineu.
- Qui ets? -digué el petit príncep-; ets força bonica.
- Sóc una guineu -digué la guineu.
- Vine a jugar amb mi -digué el petit príncep-: estic molt trist…
- No puc -digué la guineu-, no hi puc jugar, amb tu. No estic domesticada.
- Ah! Perdona -va fer el petit príncep.
Però després d’una reflexió, afegí:
- Què vol dir “domesticar”?
- És una cosa molt oblidada -digué la guineu-. Vol dir “crear lligams”.
- Crear lligams?
- Sí -digué la guineu-. Per ara tu només ets per a mi un noi semblant a d’altres cent mil nois. I jo no tinc necessitat de tu. I tu tampoc no tens necessitat de mi. Jo no sóc per a tu sinó una guineu semblant a cent mil d’altres. Però, si em domestiques, tindrem necessitat l’un de l’altre. Tu seràs per a mi únic al món. Jo seré per a tu única al món.
(…)
-La meva vida és monòtona. Jo caço les gallines, els homes em cacen a mi. Totes les gallines s’assemblen i tots els homes s’assemblen. Això em provoca tedi. Però si tu em domestiques, la meva vida serà assolellada. Coneixeré un soroll de passos que serà diferent de tots els altres. Els altres passos em fan tornar al cau. Els teus me’n faran sortir, com una música. I després, mira! veus, allà baix, els camps de blat? Jo no en menjo, de pa. El blat és inútil per a mi. Els camps de blat no em recorden a res. Què n’és de trist això. Però els teus cabells són color d’or. Serà meravellós quan m’hauràs domesticat. El blat, que és daurat, em farà recordar de tu. M’agradarà la remor del vent entre el blat…
La guineu va callar i es quedà mirant el petit príncep llarga estona:
- Si em vols fer el favor… domestica’m! -digué.
- Prou voldria -respongué el petit príncep-, però no tinc gaire temps. Tinc amics per descobrir i moltes coses per conèixer.
- Només es coneixen les coses que domestiquem -digué la guineu-. Els homes ja no tenen temps de conèixer res. Tot ho compren fet, a les tendes. Però com que de tendes d’amics no n’hi ha, els homes ja no tenen amics. Si vols un amic, domestica’m.
- Què s’ha de fer? -digué el petit príncep.
- S’ha de ser molt pacient. Primer t’asseuràs una mica de lluny de mi, sobre l’herba. Jo et miraré de cua d’ull i tu no diràs res. El llenguatge és font de malentesos. Però cada dia podràs seure una mica més a prop…
El petit príncep va tornar l’endemà.
- Hauria estat millor venir a la mateixa hora -digué la guineu-. Si véns, per exemple, a les quatre de la tarda, des de les tres començaré a ser feliç. Com més temps passi, més feliç em sentiré. A les quatre ja em posaré anguniosa i plena de neguit; descobriré què val la felicitat!! Però si véns a qualsevol hora, mai no sabré a quina hora guarnir-me el cor…
És així com el petit príncep domesticà la guineu. Quan fou hora de marxar:
- Tinc ganes de plorar!… -digué la guineu.
- Tu en tens la culpa -digué el petit príncep-; jo no et volia pas cap mal, però tu vas voler que et domestiqués…
- És clar que sí -digué la guineu.
- Però te tocarà plorar!
- I força -digué la guineu.
- Així no hi has guanyat res!
- Sí que hi he guanyat -digué la guineu-, per allò del blat.
(…)
- Adéu -digué.
- Adéu -digué la guineu-. Heus aquí el meu secret. És molt senzill: només hi veiem bé amb el cor. Tot el que és essencial és invisible als ulls.
- És el temps perdut amb alguna cosa el que la fa important. Els homes han oblidat aquesta veritat -digué la guineu-. Però tu no ho oblidis. Et fas responsable per sempre més del que tu has domesticat”.
Antoine de Saint-Exupéry. El Petit Príncep.
El Petit Príncep (en francèsLe Petit Prince) és l'obra més coneguda d'Antoine de Saint-Exupéry. Publicat el 1943 a Nova York, és un conte poètic i filosòfic sota l'aparença d'un conte per a nens.

miércoles, 25 de noviembre de 2015

25 de novembre, dia contra la violència de gènere


   Avui,25 de novembre, se celebra el dia contra la violència de gènere. Cerca informació sobre per què es va triar aquest dia i textos que parlin d'això, amb imatges. Per acabar, exposa la teva opinió personal sobre el tema.
El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica i del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia). En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques. Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a Puerto Plata a visitar els seus marits empresonats, en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Dedé, que viu a Bèlgica, és l'única germana que ha sobreviscut. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència. El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.
La meva opinió personal es que no em sembla bé que els homes facin aquestes coses.

Redacció


 
         Fes una redacció de 20 línies sobre un d'aquests temes:

          1.Explotació infantil.
El tema que tractaré és sobre l'explotació infantil, el qual ens perjudica a tots d'una o altra manera ja que és una de les problemàtiques que al meu parer és una de les més greus al nostre país, ja que és un fet reprovable que no hauria d'existir ja que sinó quin tipus de futur ens pot esperar si els nens són tractats d'aquesta manera, però que lamentablement molta gent ho deixa de banda i altres els ocupa per lucrar amb ells. Malauradament som una de les societats que més fàcil oblida tant en termes en què són bons, com en els que ens perjudiquen encara que la majoria diria que no ha tingut un succés semblant, jo crec que si hi ha un mal en la societat en la qual vivim, un mal de tots, ja que tot el que passa a algú repercuteix en els altres d'una i altra forma tot és un cicle i tots aquestes absorts en tot que passa al nostre voltant ens afecta així com si el veí posa música alta i no et deixa dormir per tant la teva ires de mal humor a la feina i pot ser que tingui una quantes disputes pel mal humor i repercuteixi en persones que en teoria ja no tindria res a veure amb el teu veí així és tot i per tant és una problemàtica de tots i que tots hem de cercar una solució, encara que no ho visquem en carn pròpia si tenim el compromís moral d'afrontar les conseqüències que la nostra mateixa societat ha creat.
          2. El paper de la dona al món laboral al llarg dels temps.


martes, 24 de noviembre de 2015

Siónimos y antónimos Tema 5 dosier




Los sinónimos son palabras que tienen el mismo significado, mientras que losantónimos son palabras que tiene un significado contrario:
Ejemplos de sinónimos:
balón – pelota
coche - automóvil
colegio - escuela
gritar / vociferar
cueva / gruta
Ejemplos de antónimos:
alto – bajo
lejos - cerca
arriba – abajo
reír / llorar
subir / bajar

En ocasione se forman los antónimos utilizando algunos prefijos: "anti-", "im-", "in-", "i-", "des-":
Ejemplos:
virus / antivirus
legítimo / ilegítimo
hacer / deshacer
previsto / imprevisto
formal / informal

Ejercicio
1. Indica si las siguientes parejas de palabras son antónimos (A) o sinónimos (S):
1)subir-ascender
2)bajar-descender
3)subir-elevar
4)ordenador-computador
5)listo-tonto
6)bonito-feo
7)lista-inteligente
8)escalón-peldaño
9)insípido-soso
10)perder-encontrar
11)unir-separar
12)blanco-negro
13)bonito-bello
14)pegar-golpear
15)rezar-orar
16)enfriar-calentar
17)claro-oscuro
18)sedoso-rasposo
19)dar-quitar
20)bailar-danzar
21)bello-feo
22)nervioso-tranquilo
23)entender-comprender
24)mover-fijar
25)tranquilizar-calmar
26)alegría-tristeza
27)andar-caminar
28)gritar-vociferar
29)hablar-callar
30)reír-llorar


La coma indica una pausa menor. Es posa en els casos següents:
  • Per a separar elements (mots, frases, etc.) d'una enumeració, fora que hi hagi les conjuncionsio o ni.
      S'ha de menester un PC, una impressora, un mòdem i un vídeo.Les aules no disposen d'ordinadors, projectors ni pantalles.
  • Davant i darrere d'un incís.
      Recordeu que, per a obtenir el text complet dels articles, només ho heu de sol·licitar.El 3 de juny rebem, del regidor del districte, una resolució.
  • Abans, després, o abans i després, d'un vocatiu.
      Maria, vine.Hola, Joan. Benvingut al Campus.
  • Per a indicar l'elisió d'un verb.
      A primer expliquen la prosa i a segon, la poesia.
    Tanmateix, aquesta coma es pot ometre en els casos en què utilitzar-la provoca una frase excessivament sincopada.
      El percentatge d'estudiants aprovats el curs 2001-2002 va ser del 50%, el següent del 55% i l'altre del 60%.
  • Quan es duplica un element que ha estat dit abans en forma de pronom.
      No ha dit quant li costarà, a l'usuari.
  • Quan es canvia de lloc un element de la frase o una oració subordinada, perquè passa a ser com un incís, i amb locucions com per tanten canviés a dir, etc.
      Déu té tot el poder (natural i sobrenatural) i és el creador de totes les coses i, per tant, del dret i tot.Amb aquesta contesta, doncs, han donat per bo...
  • Sempre que calgui desfer alguna ambigüitat o facilitar la lectura del text.
      Finançaran els projectes les àrees d'Ecologia i Medi Ambient, Economia i Finances, i Logística. [Sense l'última coma no queda ben delimitat el nom de cada àrea.]
  • Entre la part entera i la part decimal en les xifres.
      Aquest any les inversions han estat de 7.190.938,43 euros.
No es posa entre subjecte i verb ni entre verb i complements, fora que hi hagi un incís.

Punt

El punt indica una pausa major. Es posa en els casos següents:
  • Al final d'una frase amb sentit complet.
  • Entre les hores i els minuts en les indicacions horàries.
      La reunió serà a les 17.30 h a l'aula magna.
  • Per a separar el número d'ordre del títol de l'apartat que introdueix. Tanmateix, aquest punt s'ha d'ometre en les referències internes.
      2.1. La societat i les noves tecnologies [però: Vegeu l'apartat 2.1 del mòdul.]
No es posa punt en les xifres que indiquen anys o ordre.
    L'any 2000 és l'últim del segle XX.
    Consulteu la pàgina 1253 de la nova Gramàtica descriptiva
Tampoc no es posa punt després dels signes d'exclamació i interrogació, al final dels títols i subtítols ni en les datacions.
    Hola a tothom!
    Breda, 13 de juny de 2004

        El punt i coma indica una pausa més llarga que la de la coma i menys que la del punt (no hi ha espai abans del punt i coma). Es posa en els casos següents:
        • Quan hi ha comes i s'ha de fer una separació més important, però que no arriba a punt, o quan la relació entre una frase i una altra és més allunyada que la que expressaria una coma, però no tant com la que indicaria un punt.
            Aquest apartat té un doble vessant: d'una banda, s'expliquen els objectius exposats en els mòduls didàctics; d'una altra banda, s'introdueixen els conceptes bàsics...
        • Per a separar elements d'una enumeració –que habitualment se separen amb comes– quan ja hi ha comes dins de cada element. En aquest cas, abans de l'element final, precedit per les conjuncions io o ni, s'hi sol posar una coma.
            La professora Granyer va tenir una reunió amb el director de l'institut, Antoni Pla; la consellera delegada de l'editorial, Josefina Clarà; la vicepresidenta de l'entitat, Concepció Gratacòs, i el tutor de l'estudiant, Rafael Anton.
        • Dos punts

        • Els dos punts indiquen una certa subordinació del segon element al primer (no hi ha espai abans dels dos punts). Es posen en els casos següents:
          • Per a indicar causa, demostració, exemples, enumeracions, etc.

              El Campus Virtual es configura en diversos campus: el campus principal i altres d'específics.

              Hi ha els ingredients següents: ametlles, xocolata, mantega...
          • Per a introduir citacions textuals o reproduccions en estil directe.

              L'autor diu: "Tot el que he escrit al llibre és experimentat per mi mateix".
          No es posen quan introdueixen una sèrie d'elements, que formen un incís, si la frase continua després, sinó que llavors hi ha d'haver guions o parèntesis davant i darrere de l'incís.

            Les ampliacions que es realitzen en els diferents nivells educatius d'unes determinades matèries –matemàtiques, ciències naturals, etc.– són exemples d'aquesta situació.
          Tampoc no es posen quan no són necessaris perquè no es trenca la continuïtat de la frase (per exemple, darrere són o de).
            Es faran els estudis de Filosofia, Dret, Econòmiques i Medicina.
            Els punts suspensius (tres i prou i sense espai entre la paraula i el punt que hi és més acostat) indiquen suspensió del pensament. Es posen en els casos següents:
            • Per a indicar que una enumeració no queda tancada.

                animals, plantes, objectes...
            • Per a indicar que una frase és inacabada perquè es vol donar a entendre alguna cosa, per reticència, etc.

                Ells molt dir, però a l'hora de fer...
            No es posen després de l'abreviatura etc., ja que en part tenen la mateixa funció.
              Signe d'interrogació
                El signe d'interrogació indica pregunta. Es posa només al final –i sense repetir-lo–, fora de casos especials en què sigui necessari el signe d'interrogació inicial per l'extensió de la frase i l'absència d'indicadors d'interrogació.
                  Què vols que et digui?
                No s'ha de posar punt després d'un signe d'interrogació.

                No s'ha de deixar espai entre la paraula i el signe d'interrogació.

                Signe d'admiració
                El signe d'admiració indica admiració o exclamació. Es posa només al final –i sense repetir-lo.
                  Que gran que t'has fet!
                No s'ha de posar punt després d'un signe d'admiració.

                No s'ha de deixar espai entre la paraula i el signe d'admiració.

                Guions

                Els guions s'utilitzen en els casos següents:
                • Per a encloure un incís, un aclariment, un pensament, un afegitó (a vegades són intercanviables amb els parèntesis).

                    És conegut el cas del DDT –compost no biodegradable–, que per la gran persistència després de dècades de prohibició d'usar-lo...
                • Per a indicar les intervencions dels locutors en els diàlegs i fer les acotacions del narrador.

                    –Ep! –li va dir–. Oi que sí?
                No es posa guió final davant d'un punt, especialment si és punt i a part.

                Guionet

                A més de final de ratlla, quan s'ha de partir un mot, el guionet es posa en els casos següents:
                • Per a separar alguns mots compostos.

                    Hem vingut a corre-cuita.
                • Per a separar períodes de temps i dates.

                    El període 1999-2005 serà d'experimentació d'aquest sistema.
                • Per a unir mots i xifres, generalment substituint una preposició i, a vegades, alguna conjunció.

                    Barça-València

                    Castella - la Manxa
                  S'ha de tenir en compte que, quan cada element consta d'un sol mot, no cal deixar-hi espai, mentre que, quan uneix elements formats per més d'un mot, s'ha de deixar un espai davant i darrere el guionet.


                Els parèntesis enclouen una informació complementària, una intercalació, un incís (a vegades són intercanviables amb els guions).

                  Isaac Newton (1642-1727) es va dedicar a la investigació i la reflexió científiques....més enllà de les catalogacions possibles d'aquestes orientacions (vegeu la taula següent).


                  Els claudàtors (també anomenats parèntesis quadrats o rectangulars) s'utilitzen en els casos següents:

                  • Per a tancar els punts suspensius que indiquen que en una transcripció o una citació s'omet un fragment.

                      Segons l'article 26 del títol IV de la Llei 7/1983, de 18 d'abril, de política lingüística a Catalunya, "el Consell Executiu [...] ha de crear o subvencionar centres especialment dedicats, en tot o en part, a fomentar el coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua catalana".
                  • Per a indicar, dins d'una citació, la intervenció de la persona que la reprodueix.

                      Tal com recull l'informe presentat, "l'estudi es reprendrà el 18 de decembre [sic] de 1992".


                  Les cometes simples es fan servir en els casos següents:

                  • Per a indicar el significat d'una paraula o una frase.

                      El mot sorrofoll 'soroll' no és a tots els diccionaris.La filosofia, literalment 'amor a la saviesa'.
                  • Per a traduir el títol d'una obra.

                      Konflikt und Handlungskontrolle ['Conflicte i control de l'acció'].

                      Les cometes dobles es fan servir en els casos següents:

                      • Per a reproduir una citació o paraules textuals d'algú.

                          El professor eficaç "és un ésser humà únic que ha après a fer ús [...] en l'educació
                          d'altres persones" (Combs i altres, 1979, pàg. 31).
                      • Per a indicar un significat o un èmfasi especial, un matís irònic o personal, un doble sentit, una remarca, etc.

                          L'absència del "meu" metge.Aquest cap de setmana m'han "netejat" el pis.Fan activitats per a joves "enganxats".
                      • Per a fer pseudocitacions o "citacions de ningú en concret" i que no es poden considerar termes específics.

                          En la crítica actual es parla molt de "teatre comercial".
                      • Per a indicar títols d'articles, capítols, poemes, cançons… que formen part d'un llibre, una revista, un diari, un àlbum… També els títols de les exposicions quan el mot exposició no forma part del nom propi.

                          El millor poema del llibre Engrunes és "Al vespre".
                      No es fan servir per a funcions reservades a altres recursos gràfics, com la cursiva i la negreta.

                        La paraula avió [no pas "avió"].
                      Tampoc no es fan servir per als noms propis d'empreses o altres entitats.

                        Van contractar l'empresa Servei a Casa Ara Mateix.



Teoria sobre els signes de puntuació


     FES UN ESQUEMA AL TEU BLOG SOBRE ELS SIGNES DE PUNTUACIÓ I UN RESUM DE LA TEORIA QUE SE'T PRESENTA EN AQUESTA ENTRADA





  Coma

La coma indica una pausa menor. Es posa en els casos següents:
  • Per a separar elements (mots, frases, etc.) d'una enumeració, fora que hi hagi les conjuncionsio o ni.
      S'ha de menester un PC, una impressora, un mòdem i un vídeo.Les aules no disposen d'ordinadors, projectors ni pantalles.
  • Davant i darrere d'un incís.
      Recordeu que, per a obtenir el text complet dels articles, només ho heu de sol·licitar.El 3 de juny rebem, del regidor del districte, una resolució.
  • Abans, després, o abans i després, d'un vocatiu.
      Maria, vine.Hola, Joan. Benvingut al Campus.
  • Per a indicar l'elisió d'un verb.
      A primer expliquen la prosa i a segon, la poesia.
    Tanmateix, aquesta coma es pot ometre en els casos en què utilitzar-la provoca una frase excessivament sincopada.
      El percentatge d'estudiants aprovats el curs 2001-2002 va ser del 50%, el següent del 55% i l'altre del 60%.
  • Quan es duplica un element que ha estat dit abans en forma de pronom.
      No ha dit quant li costarà, a l'usuari.
  • Quan es canvia de lloc un element de la frase o una oració subordinada, perquè passa a ser com un incís, i amb locucions com per tanten canviés a dir, etc.
      Déu té tot el poder (natural i sobrenatural) i és el creador de totes les coses i, per tant, del dret i tot.Amb aquesta contesta, doncs, han donat per bo...
  • Sempre que calgui desfer alguna ambigüitat o facilitar la lectura del text.
      Finançaran els projectes les àrees d'Ecologia i Medi Ambient, Economia i Finances, i Logística. [Sense l'última coma no queda ben delimitat el nom de cada àrea.]
  • Entre la part entera i la part decimal en les xifres.
      Aquest any les inversions han estat de 7.190.938,43 euros.
No es posa entre subjecte i verb ni entre verb i complements, fora que hi hagi un incís.

  Punt

El punt indica una pausa major. Es posa en els casos següents:

  • Al final d'una frase amb sentit complet.
  • Entre les hores i els minuts en les indicacions horàries.
      La reunió serà a les 17.30 h a l'aula magna.
  • Per a separar el número d'ordre del títol de l'apartat que introdueix. Tanmateix, aquest punt s'ha d'ometre en les referències internes.
      2.1. La societat i les noves tecnologies [però: Vegeu l'apartat 2.1 del mòdul.]
No es posa punt en les xifres que indiquen anys o ordre.
    L'any 2000 és l'últim del segle XX.
    Consulteu la pàgina 1253 de la nova Gramàtica descriptiva
Tampoc no es posa punt després dels signes d'exclamació i interrogació, al final dels títols i subtítols ni en les datacions.
    Hola a tothom!
    Breda, 13 de juny de 2004

  Punt i coma

El punt i coma indica una pausa més llarga que la de la coma i menys que la del punt (no hi ha espai abans del punt i coma). Es posa en els casos següents:
  • Quan hi ha comes i s'ha de fer una separació més important, però que no arriba a punt, o quan la relació entre una frase i una altra és més allunyada que la que expressaria una coma, però no tant com la que indicaria un punt.
      Aquest apartat té un doble vessant: d'una banda, s'expliquen els objectius exposats en els mòduls didàctics; d'una altra banda, s'introdueixen els conceptes bàsics...
  • Per a separar elements d'una enumeració –que habitualment se separen amb comes– quan ja hi ha comes dins de cada element. En aquest cas, abans de l'element final, precedit per les conjuncions io o ni, s'hi sol posar una coma.
      La professora Granyer va tenir una reunió amb el director de l'institut, Antoni Pla; la consellera delegada de l'editorial, Josefina Clarà; la vicepresidenta de l'entitat, Concepció Gratacòs, i el tutor de l'estudiant, Rafael Anton.

  Dos punts

Els dos punts indiquen una certa subordinació del segon element al primer (no hi ha espai abans dels dos punts). Es posen en els casos següents:
  • Per a indicar causa, demostració, exemples, enumeracions, etc.
      El Campus Virtual es configura en diversos campus: el campus principal i altres d'específics.

      Hi ha els ingredients següents: ametlles, xocolata, mantega...
  • Per a introduir citacions textuals o reproduccions en estil directe.
      L'autor diu: "Tot el que he escrit al llibre és experimentat per mi mateix".
No es posen quan introdueixen una sèrie d'elements, que formen un incís, si la frase continua després, sinó que llavors hi ha d'haver guions o parèntesis davant i darrere de l'incís.

    Les ampliacions que es realitzen en els diferents nivells educatius d'unes determinades matèries –matemàtiques, ciències naturals, etc.– són exemples d'aquesta situació.
Tampoc no es posen quan no són necessaris perquè no es trenca la continuïtat de la frase (per exemple, darrere són o de).
    Es faran els estudis de Filosofia, Dret, Econòmiques i Medicina.

  Punts suspensius

Els punts suspensius (tres i prou i sense espai entre la paraula i el punt que hi és més acostat) indiquen suspensió del pensament. Es posen en els casos següents:
  • Per a indicar que una enumeració no queda tancada.
      animals, plantes, objectes...
  • Per a indicar que una frase és inacabada perquè es vol donar a entendre alguna cosa, per reticència, etc.
      Ells molt dir, però a l'hora de fer...
No es posen després de l'abreviatura etc., ja que en part tenen la mateixa funció.

  Signe d'interrogació

El signe d'interrogació indica pregunta. Es posa només al final –i sense repetir-lo–, fora de casos especials en què sigui necessari el signe d'interrogació inicial per l'extensió de la frase i l'absència d'indicadors d'interrogació.
    Què vols que et digui?
No s'ha de posar punt després d'un signe d'interrogació.

No s'ha de deixar espai entre la paraula i el signe d'interrogació.

  Signe d'admiració

El signe d'admiració indica admiració o exclamació. Es posa només al final –i sense repetir-lo.
    Que gran que t'has fet!
No s'ha de posar punt després d'un signe d'admiració.

No s'ha de deixar espai entre la paraula i el signe d'admiració.

  Guions

Els guions s'utilitzen en els casos següents:
  • Per a encloure un incís, un aclariment, un pensament, un afegitó (a vegades són intercanviables amb els parèntesis).
      És conegut el cas del DDT –compost no biodegradable–, que per la gran persistència després de dècades de prohibició d'usar-lo...
  • Per a indicar les intervencions dels locutors en els diàlegs i fer les acotacions del narrador.
      –Ep! –li va dir–. Oi que sí?
No es posa guió final davant d'un punt, especialment si és punt i a part.

  Guionet

A més de final de ratlla, quan s'ha de partir un mot, el guionet es posa en els casos següents:
  • Per a separar alguns mots compostos.
      Hem vingut a corre-cuita.
  • Per a separar períodes de temps i dates.
      El període 1999-2005 serà d'experimentació d'aquest sistema.
  • Per a unir mots i xifres, generalment substituint una preposició i, a vegades, alguna conjunció.
      Barça-València

      Castella - la Manxa
    S'ha de tenir en compte que, quan cada element consta d'un sol mot, no cal deixar-hi espai, mentre que, quan uneix elements formats per més d'un mot, s'ha de deixar un espai davant i darrere el guionet.

  Parèntesis

Els parèntesis enclouen una informació complementària, una intercalació, un incís (a vegades són intercanviables amb els guions).

    Isaac Newton (1642-1727) es va dedicar a la investigació i la reflexió científiques....més enllà de les catalogacions possibles d'aquestes orientacions (vegeu la taula següent).

  Claudàtors

Els claudàtors (també anomenats parèntesis quadrats o rectangulars) s'utilitzen en els casos següents:

  • Per a tancar els punts suspensius que indiquen que en una transcripció o una citació s'omet un fragment.
      Segons l'article 26 del títol IV de la Llei 7/1983, de 18 d'abril, de política lingüística a Catalunya, "el Consell Executiu [...] ha de crear o subvencionar centres especialment dedicats, en tot o en part, a fomentar el coneixement, l'ús i la divulgació de la llengua catalana".
  • Per a indicar, dins d'una citació, la intervenció de la persona que la reprodueix.
      Tal com recull l'informe presentat, "l'estudi es reprendrà el 18 de decembre [sic] de 1992".

  Cometes simples

Les cometes simples es fan servir en els casos següents:

  • Per a indicar el significat d'una paraula o una frase.
      El mot sorrofoll 'soroll' no és a tots els diccionaris.La filosofia, literalment 'amor a la saviesa'.
  • Per a traduir el títol d'una obra.
      Konflikt und Handlungskontrolle ['Conflicte i control de l'acció'].

  Cometes dobles

Les cometes dobles es fan servir en els casos següents:

  • Per a reproduir una citació o paraules textuals d'algú.
      El professor eficaç "és un ésser humà únic que ha après a fer ús [...] en l'educació
      d'altres persones" (Combs i altres, 1979, pàg. 31).
  • Per a indicar un significat o un èmfasi especial, un matís irònic o personal, un doble sentit, una remarca, etc.
      L'absència del "meu" metge.Aquest cap de setmana m'han "netejat" el pis.Fan activitats per a joves "enganxats".
  • Per a fer pseudocitacions o "citacions de ningú en concret" i que no es poden considerar termes específics.
      En la crítica actual es parla molt de "teatre comercial".
  • Per a indicar títols d'articles, capítols, poemes, cançons… que formen part d'un llibre, una revista, un diari, un àlbum… També els títols de les exposicions quan el mot exposició no forma part del nom propi.
      El millor poema del llibre Engrunes és "Al vespre".
No es fan servir per a funcions reservades a altres recursos gràfics, com la cursiva i la negreta.

    La paraula avió [no pas "avió"].
Tampoc no es fan servir per als noms propis d'empreses o altres entitats.

    Van contractar l'empresa Servei a Casa Ara Mateix.